Ingredienten
500 gram bloem
300 gram rozijnen
300 ml melk
14 gram gedroogde gist
3 grote eetlepels witte basterdsuiker
50 gram boter
rasp van een appel
rasp van de schil van een citroen
2 eieren
10 gram zout
extra bloem
Bereiding
Leg de rozijnen in een bak water om te weken. Zeef ondertussen de bloem en verwarm de melk tot lauwwarm en los er de gedroogde gist en de basterdsuiker in op. Giet het melksapje bij de bloem en kneed het deer tot een mooi glad deeg. Vorm het deeg tot een bal en leg het in een kom onder een schone, natte theedoek 20 minuten te rijzen op een warme plek. Laat de boter zacht worden. Scheid een van de eieren, bewaar hiervan het eiwit en mik de dooier samen met het andere hele ei, de zachte boter, citroenrasp en het zout door elkaar. Roer dit mengsel door de gerezen deegbal. Leg de rozijnen op een droge theedoek en dep ze droog. Gooi ze vervolgens met de geraspte appel door het deeg. Blijf dit kneden tot het deeg soepel en elastisch is en niet meer aan je vingers blijft plakken. Voeg wat extra bloem toe als het te nat blijft. Laat de deegbal nogmaals 20 minuten rijzen onder de theedoek. Verwarm de oven voor op 250 graden. Maak van de deegbal 12 gelijken bollen en leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat. Kluts het bewaarde eiwit en smeer met een kwastje de bovenkanten van alle krentenbollen met een beetje eiwit. Bak de krentenbollen in 15 minuten mooi bruin.
Ik denk dat je rijstijd te kort was, bij mij rijzen ze twee keer een uur!.Ik bak mijn krentenbollen ook zelf en ik hoef ze echt nooit meer van de bakker! Kijk een voor een goed recept op de blog van Levine, oa. de rozijnen-krentenbollen is een erg goed recept.
BeantwoordenVerwijderenHi Caroline, dat dacht ik al. Ik ga kijken naar het recept van Levine, dank je wel!
BeantwoordenVerwijderen