zondag 13 mei 2012

Moederdag, dus taart








Ik ben nog steeds geen vrienden met gelatine. Misschien wordt het eens tijd om een vriendschap te sluiten. Op de site van Harry in de keuken vond ik een leuk recept. Een taart zonder gebruik van de oven, maar wel met gelatine. Gewoon nog een keer proberen. Paar uur later, ik snap het nog steeds niet. Deel 2: gelatine van de aardbeien af laten koelen? Ik durfde dat niet. Resultaat: aardbeien gingen weer zweven en eiwit kwam omhoog. Ik probeer het vast  nog eens. P.s Verder een toptaart. Hieronder mijn gebruikte versie van vandaag:

Ingredienten
300 gram cream cheese
250 gram magere yoghurt
125 gram Bastogne koeken
40 gram boter
1 limoen
10 aardbeien
6 blaadjes gelatine
150 gram witte basterdsuiker
Vanille suiker
Bak spray

Bereiding
Verkruimel de koeken in de keukenmachine. Smelt de boter en roer die goed door de koekkruimels. Neem een springvorm van ongeveer 20 cm doorsnede. Spuit hem in met bak spray. Maak de bodem van de vorm een egale laag van het koek/boter mengsel. Zet dit in de koelkast. Rasp de schil van de limoen. Doe de cream cheese, yoghurt, vanille suiker, limoenrasp en 100 gram basterdsuiker in een kom. Roer alle ingredienten door elkaar tot een glad mengsel. Neem 4 gelatineblaadjes en laat ze zacht worden in koud water. Knijp ze goed uit en los ze op in een beetje kokend water. Als de gelatine is opgelost, roer je de gelatine door het yoghurtmengsel. Stort het mengsel vervolges op de koekbodem. Zorg dat de vorm niet helemaal tot de rand gevuld is, er moet nog een klein beetje ruimte overblijven. Zet de taart in de koelkast. Op de taart komt een laagje aardbeiengelei. Neem een steelpannetje en doe hier 50 gram suiker, 5 aardbeien en 100 ml water in. Breng dit langzaam aan de kook. De aardbeien geven kleur aan het water. Als het een beetje stroperig begint te worden en het water roze kleurt, haal je de aardbeien eruit. Laat de overige 2 gelatineblaadjes zacht worden in koud water. Knijp ze goed uit. Los ze op in de aardbeienstroop. Laat de stroop afkoelen in de koelkast. Als de taart zeker 2 uur in de koelkast heeft gestaan, kun je aan de afwerking beginnen. Snijd de overige aardbeien in dunne plakjes. Maak van de plakjes aardbei een mooi patroon. Als de aardbeien goed liggen, schenk je met beleid de aardbeienstroop over de aardbeien tot alles bedekt is. Laat de taart nog zeker 3 uur opstijven. 


2 opmerkingen:

  1. Hij was heerlijk! x Margot

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vond ik ook, erg lekker! Nu alleen nog de gelatine onder controle krijgen! x

    BeantwoordenVerwijderen