Ansjovis, daar moet je van houden. Het wordt sterk gezouten in diverse keukens gebruikt, van een lekkernij tussendoor tot een topping voor pizza's. Gepekelde ansjovis moet vaak ruim een maand in het zout liggen voordat deze zijn smaak heeft gekregen. Dit wordt met name in Mediterrane landen als Griekenland, Italie en Frankrijk gedaan. Ik vind het heerlijk. Doet me denken aan de vakanties in Frankrijk. Een Allerhande recept.
Ingredienten
4 eetlepels olijfolie
1 kilo uien, in halve ringen
1 pak bladerdeeg voor hartige taart, ontdooid
2 eetlepels suiker
1 eetlepel tijm
1 blikje ansjovisfilet, uitgelekt.
100 gram zwarte olijven zonder pit
Bereiding
Verhit de helft van de olijfolie in een koekenpan en fruit de uien afgedekt op maatig vuur in 20-25 minuten tot ze zacht, maar niet bruin zin. Schep af en toe om. Verwarm intussen de oven voor op 200 graden. Leg de deegplakjes op de met bakpapier beklede bakplaat en druk de naden goed dicht. Vorm een opstaan randje door de randen twee keer terug te vouwen. Bestrijk de rand met de rest van de olijfolie. Strooi de suiker over de uien, laat smelten en lichtbruin kleuren. Strooi er tijm en zout en peper naar smaak over. Schep de uien uit de pan en verdeel ze over de deegbodem. Leg de ansjovisfilet in een ruitpatroon op de uien en daarboven op de olijven. Bak de pizza in de oven in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten