vrijdag 21 september 2012

Croque-Monsieur uit de oven van Nigella Lawson



Echt een weekendrecept. Je maakt het een dag van tevoren. Daarna hoeft het alleen even de oven in. Ik had het nog nooit zo gemaakt, maar het was lekker. Wel machtig, dus eerst maar even een fikse boswandeling maken, voordat je deze gaat eten.

Ingredienten
6 sneden van een voorgesneden veelgranen bruinbrood
75 gram dijonmosterd
125 gram (6 plakken) belegen kaas
70 gram (3 plakken) ham
6 eieren
1/2 theelepel fijn tafelzout
0,8 dl volle melk
4 eetlepels geraspte belegen kaas
Scheutje worcestersaus

Bereiding
Smeer de sneden brood in met mosterd. Maak er sandwiches van door een plak kaas op de mosterdkant te plakken, daarop een plak ham te leggen en daarop weer een boterham met de mosterdkant naar beneden. Halveer de sandwiches diagonaal, zodat je driehoeken krijgt. Doe de sandwiches-driehoeken in een ovenvaste schaal. Klop de eieren los met zout en melk en giet het eimengsel over de sandwiches. Dek de schaal af met plasticfolie en zet hem tot de volgende dag in de koelkast. Verwarm de volgende dag de oven voor op 200 graden. Haal de ovenschaal uit de koelkast en verwijder het plasticfolie. Strooi er de geraspte kaas over, besprenkel met worcestersaus en zet het 25 minuten in de oven.

donderdag 20 september 2012

Allerhande september, Bramen-kersencrumble



Soms weet je als je een recept leest dit wordt lekker, heel lekker. Het is eigenlijk een fluitje van een cent, echt zo klaar. Een heerlijk nagerecht en je kunt alles uit de voorraadkast, vriezer halen.  Leuk om te maken en nog leuker om op te eten. 


Ingredienten
250 gram bramen diepvries, ontdooid
250 gram kersen diepvries, ontdooid
60 gram lichtbruine basterdsuiker
100 gram zelfrijzend bakmeel
75 gram koude boter, in blokjes
100 gram rietsuiker
50 gam walnoten, gehakt
125 ml creme fraiche

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de bramen, kersen en basterdsuiker voorzichtig en schep in een ingevette ovenschaal. Doe het bakmeel en de boter in een kom en kneed met koele handen tot het deeg kruimelig is. Meng de rietsuiker en de walnoten erdoor en verdeel het mengsel gelijkmatig over het fruitmengsel. Zet de schaal in de oven en bak in ca. 30 minuten goudbruin. Laat iets afkoelen en serveer met de creme fraiche.

woensdag 19 september 2012

Jordanese gehaktballen

Garnalengehakt is een typisch Amsterdams-Jordanees recept. Eigenlijk gewoon een gehaktbal met Hollandse garnalen. Het was vroeger een luxe? Niet als je garnalenpelster was en de kapotte stukjes gebruikte. Of als je zelf garnalen ging vangen aan het strand in Zandvoort. In de oorlog werd honderd procent garnalen wel gebruikt om het afwezig vlees te vervangen.(uit Dedikkevandam van Johannes van Dam). Best lekker, maar de gehaktballen van de Librije blijven tot nu toe mijn favoriet. Op naar de volgende versie van een lekkere bal gehakt. 

Ingredienten
75 gram boter
1 sjalot, gesnipperd
2 sneetjes witbrood, zonder korst
50 ml halfvolle melk
100 gram Hollandse garnalen
400 gram half om half gehakt
1 ei, los geklopt
1 mespuntje nootmuskaat, vers geraspt
50 gram bloem

Bereiding
Verhit 25 gram boter in een koekenpan en fruit de sjalot 3 minuten. Neem uit de pan. Week ondertussen het brood in de melk. Knijp uit en meng in een kom met de sjalot, garnalen, het gehakt en ei. Voeg de nootmuskaat peper en royaal zout toe. Vorm met natte handen 8 ballen en rol ze door de bloem. Verhit 50 gram boter in dezelfde koekenpan en braad de gehaktballen op hoog vuur rondom aan. Zet het vuur laag en bak in 15 minuten gaar. Draai regelmatig.

dinsdag 18 september 2012

Tarte tatin van tomaat uit Elle Eten



Wat een lekkere combinatie. De tomaatjes met olie, boter, balsamico-azijn en een beetje suiker. Langzaam garen en het wordt iets heerlijks. Bladerdeeg erop en bakken in de oven. Gewoon een keer proberen, het is de moeite waard.

Ingredienten
50 gram boter
2 eetlepels olijfolie
6 middelgrote tomaten, gehalveerd
peper en zout
3 eetlepels balsamico-azijn
1 eetlepel suiker
6-8 plakjes bladerdeeg
Met bakpapier beklede ovenschaal

Bereiding
Smelt de boter samen met de olijfolie. Leg de tomaten met snijkant naar boven in de boter. Breng op smaak met zout en peper en bak ze 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg Balsamico-azijn toe en schep de suiker naast de tomaten erbij, schud de pan even heen en weer. Laat nu zonder deksel op laag vuur 20 minuten zachtjes doorkoken. Keer de tomaten af en toe om. Verwarm de oven voor op 210 graden. Giet het botermengsel in de bakvorm en leg de tomaten erop met de ronde kant naar beneden. Bekleed ze met deeg, druk de randen naar benenden, prik in met een vork. Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden en bak de taart in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Keer om op een schaal en serveer direct. Voor kleine taartjes, houd dan een kortere baktijd aan, zo'n 15-20 minuten.



maandag 17 september 2012

Weekly diary



Wat ik maakte afgelopen week:
Parmigiana van gegrilde groenten uit Delicious september 2012, zie de post van afgelopen vrijdag. Daarnaast ben ik druk geweest met een heerlijke Tarte Tatin met tomaatjes uit Elle Eten. Hele schattige broodhartjes uit de flair. Een overheerlijke bramen-kersencrumble uit de Allerhande. Voor de gehaktballen-uitdaging deze keer de gehaktballen uit de Amsterdamse Jordaan. En een variatie op een Croque-Monsieur en wel die van Nigella Lawson. Deze recepten zullen de komende weken verschijnen op de blog. So stay tuned.

zondag 16 september 2012

Speculaaskoekjes



Ik weet het, het is nog veel te vroeg voor pepernoten, speculaas en marsepein. Maar er gaat niets boven eigengemaakte speculaasjes. Simpel recept en erg lekker. De geur alleen al is heerlijk.

Ingredienten
250 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
125 gram donkerbruine basterdsuiker
1 1/2 eetlepel speculaaskruiden
175 gram roomboter, in kleine blokjes
45 gram garneeramandelen

Bereiding
Zeef de bloem met bakpoeder, suiker, mespuntje zout en speculaaskruiden boven een ruime kom. Voeg de boter toe en wrijf alles met de vingertoppen tot een korrelig deeg. Kneed het geheel snel met koele handen tot een samenhangend en soepel deeg. Vorm het deeg tot een bal, pak het huishoudfolie en laat het in de koelkast minstens 1 uur, maar liever 2 dagen rusten. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Bestuif het werkblad en de deegroller met wat bloem. Rol het deeg uit tot een lap van ca. 1/2 cm dik. Steek met de vorm figuurtjes uit het deeg. Versier met amandelen. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de speculaas in ca. 20 minuten bruin en gaar. Laat 5 minuten afkoelen op de bakplaat en leg ze daarna op een rooster en laat ze verder afkoelen. Bewaar ze in een trommel.

zaterdag 15 september 2012

Kookcursus 'Home Made van Yvette van Boven'

Meteen ingeschreven, want het zit nu al bijna vol. Ik ben een echte fan van haar recepten. Ik heb haar boeken. ik lees haar weekendrecept op de site van Red magazine. En als er een leuk recept in de Libelle staat koop ik die ook. Ik ben heel benieuwd. Ik weet dat het nog ver weg is, maar ik kan me er nu al op verheugen. Het lijkt me gewoon geweldig. Het resultaat van deze dag met Yvette van Boven volgt eind januari 2013. kookwinkel.nl Oldenhof


Home made met hulp van Yvette van Boven!
Yvette van Boven is wereldwijd bekend met haar kookboeken: 'Home made', 'WINTER' en 'Home made ZOMER'. Naast haar werk al illustrator, foodstylist en receptuurschrijfster, runt zij (samen met Joris Vermeer & Alexander Vencken) restaurant en catering bedrijf 'Aan de Amstel' in Amsterdam. Yvette van boven is een culinair specialist en weet als geen ander hoe te genieten van het koken met mooie producten en spannende recepten. Tijdens de kookworkshop: 'Home made met hulp van Yvette van Boven!' neemt Yvette u aan de hand van haar kookboeken en onuitputtelijke verhalen mee de keuken in. Onder begeleiding van deze culinair specialist bereidt u een bijzonder menu. Een unieke kans om te koken met en natuurlijk de kunst af te kijken van de 'moderne Martha Stewart'.

vrijdag 14 september 2012

Parmigiana van gegrilde groenten uit Delicious september 2012



Het recept heb ik wel iets aangepast, maar het was heerlijk. ik heb iets meer saus gemaakt, dus een blikje tomatenblokjes erbij en meer kruiden. De knoflook  heb ik in de saus verwerkt. Daarnaast heb ik geen mozzarella gebruikt. Begrijp me niet verkeerd, ik ben gek op mozzarella. Maar in een lasagne vind ik mozzarella vaak een draderige bende. Op het moment dat de pasta ook maar iets afkoelt wordt de mozzarella een soort van kauwgum en dus een beetje smakeloos. Dus ik heb een geraspte oude kaas gebruikt. Het resultaat was top. Toch geef ik je hier het originele recept, je kunt hem aanpassen naar je eigen smaak, toch?

Ingredienten
1 grote aubergine
2 courgettes
6 eetlepels olijfolie, +extra voor erover
450 ml gekruide tomatensaus (zie onder)
2 tenen knoflook, geperst
2 bollen buffel mozzarella, in dunne plakjes
3-4 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas

Bereiding
Snijd de aubergine en de courgette in dikke plakken van 3/4 cm. Verhit de grillpan goed heet voor. Bestrijk de plakken aubergine en de courgette dun met olijfolie. Gril ze in porties aan beide kanten bruin en gaar. Leg ze op een bord en gril dan de volgende portie. Verwarm intussen de oven voor tot 200 graden. meng de tomatensaus met de knoflook. Spreid in een ovenschaal van 20X25cm een dun laagje saus uit. Bedek de saus met een laagje courgette. Daarover weer een laagje saus en een laagje aubergine. Leg op de aubergine plakjes mozzarella van 1 bol. Herhaal de lagen zo tot alles op is, eindig met een dun laagje tomatensaus en dek af met de rest van de mozzarella. Bestrooi met de Parmezaanse kaas en zout en peper. Bak de parmigiana in de oven 20-25 minuten tot de kaas begint te kleuren. 


Tomatensaus 
Fruit 1 ui in wat olijfolie tot de ui zacht is voeg royaal knoflook, een fijngesneden wortel en stengel bleekselderij toe en bak nog 5 minuten zachtjes. Voeg een blik tomatenstukjes met vocht toe en laat zeker 25 minuten zachtjes pruttelen, breng op smaadt met zout , peper en veel verse gesneden basilicum.

donderdag 13 september 2012

Langzaam gebaken rode uien van Annabel Langbein

Echt een leuk weekendrecept. Je zet het in de oven en je hebt er geen omkijken meer naar. Ze worden zo lekker. Rode uien zijn zoeter dan witte uien, maar in feite kan je elk soort ui gebruiken voor dit recept. Weer een toppertje van Annabel. Deze en nog meer recepten van Annabel kan je vinden in de Delicious van September 2012.

Ingredienten
6 middelgrote uien, gepeld
125 ml water
1 eetlepel vloeibare honing
2 eetlepels balsamicoazijn
Paar takjes tijm 
6 theelepels boter

Bereiding
Verwarm de oven voor op 150 graden. Snijd een dun plakje van de boven- en onderkant van de uien en zet ze in een ovenvaste braadpan met deksel. Giet het water erbij. Besprenkel de uien met de honing en azijn en leg takjes tijm erop. Schep op elke ui een theelepel boter en breng ze op smaak met zout en peper. Doe de deksel op de pan en stoof de uien 1 1/2 uur. Haal de deksel eraf en laat de uien nog eens 30-45 minuten stoven terwijl je ze geregeld bedruipt met het bakvocht, tot ze gaar zijn, maar nog steeds sappig. Haal de pan uit de oven en gooi de tijm wel. Serveer de uien op aparte bordjes en bedruppel ze met eventueel overgebleven vocht.