dinsdag 18 september 2012

Tarte tatin van tomaat uit Elle Eten



Wat een lekkere combinatie. De tomaatjes met olie, boter, balsamico-azijn en een beetje suiker. Langzaam garen en het wordt iets heerlijks. Bladerdeeg erop en bakken in de oven. Gewoon een keer proberen, het is de moeite waard.

Ingredienten
50 gram boter
2 eetlepels olijfolie
6 middelgrote tomaten, gehalveerd
peper en zout
3 eetlepels balsamico-azijn
1 eetlepel suiker
6-8 plakjes bladerdeeg
Met bakpapier beklede ovenschaal

Bereiding
Smelt de boter samen met de olijfolie. Leg de tomaten met snijkant naar boven in de boter. Breng op smaak met zout en peper en bak ze 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg Balsamico-azijn toe en schep de suiker naast de tomaten erbij, schud de pan even heen en weer. Laat nu zonder deksel op laag vuur 20 minuten zachtjes doorkoken. Keer de tomaten af en toe om. Verwarm de oven voor op 210 graden. Giet het botermengsel in de bakvorm en leg de tomaten erop met de ronde kant naar beneden. Bekleed ze met deeg, druk de randen naar benenden, prik in met een vork. Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden en bak de taart in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Keer om op een schaal en serveer direct. Voor kleine taartjes, houd dan een kortere baktijd aan, zo'n 15-20 minuten.



2 opmerkingen: