vrijdag 13 april 2012

Druipende citroentaart van Jamie Oliver


Ik ben gek op de boeken van Jamie Oliver. Just love the way he cooks. Zonder pakjes en zakjes, gewoon puur koken. De ingredienten zijn vaak makkelijk te krijgen en de uitleg in zijn boeken is goed. Dit recept komt uit kook met Jamie (hier te koop: Kook met Jamie) en leuk om te maken op een regenachtige zaterdag.

Ingredienten
115 gram boter, zacht geroerd
115 gram suiker
4 grote biologische of scharreleieren
180 gram gemalen amandelen
30 gram maanzaad
De geraspte schil en het sap van 2 citroenen
125 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
voor de citroensiroop
100 gram suiker 
90 ml citroensap
voor de citroenglazuur
225 gram poedersuiker 
de geraspte schil en het sap van 1 citroen

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de bodem en randen van een springvorm met een doorsnede van 20cm in en bekleed hem met bakpapier. Klop de boter en suiker met een elektrische mixer of houten lepel op tot een luchtige romige massa. Klop de eieren er een voor een door en wacht daarbij met het toevoegen van het volgende ei steeds tot het ei volledig opgenomen is. Spatel de gemalen amandelen, maanzaadjes, citroenschil en -sap en de gezeefde bloem erdoor. Schep het mengsel in de voorbereide springvorm en zet de vorm 40 minuten in de voorverwarmde oven, tot het licht goudbruin is. Je kunt controleren of het gebak gaar is door er een cocktailprikker middenin te steken. Haal hem er na vijf seconden uit en als de prikker schoon en droog is, is het gebak gaar.  Laat het gebak even in de vorm staan en stort het vervolgens op een rooster om volledig af te koelen. Maak de citroensiroop door de suiker en het citroensap in een pan te koken tot alle suiker is opgelost. Prik in het hele oppervlak van het nog warme gebak kleine gaatjes met een cocktailprikker en sprenkel de siroop erover. Zeef de poedersuiker voor het glazuur in een kom, doe de citroenschil en het citroensap erbij en roer alles tot een glad papje. Leg het bijna afgekoelde gebak op een serveerschaal en schenk het glazuur er voorzichtig over. Als je het op het midden van het gebak schenkt doe de zwaartekracht de rest en krijg je het prachtige druipeffect! Je kunt het effect desgewenst een handje helpen met een lepel. Bon Appetit!

1 opmerking:

  1. Deze heb ik ook al een paar keer gemaakt, één van mijn lievelingstaarten!

    BeantwoordenVerwijderen