vrijdag 1 februari 2013

Bisque de crevettes uit Delicious

Hier is een leuk weekendrecept. Het is een wel geduld klusje, pellen van Hollandse garnalen. Maar als je ooit een keer een eigen gemaakte bisque proeft, wil je nooit meer anders. Je kunt deze bouillon goed invriezen en is dan maximaal 6 maanden houdbaar in de vriezer. Zoals je ziet had ik geen bakje ijs nodig om de bisque snel terug te koelen, gewoon buiten in de sneeuw gezet. 

Ingredienten
1 kg garnalen in de schaal, gepeld
2 eetlepels olijfolie
1 ui, fijngesneden
1 kleine wortel, in stukjes
1 stengel bleekselderij, in plakjes
2 eetlepels tomatenpuree
200 ml witte wijn 
500 ml kippenbouillon (van tablet)
1 liter visbouillon (van tablet)
1 laurierblaadje
mespuntje saffraan
1 eetlepel verse tijmblaadjes
1 eetlepel fijngehakte bladpeterselie

Bereiding
Dep de garnalenschillen droog met keukenpapier of een theedoek. Verhit de olijfolie in een grote pan of wok en bak hierin de garnalen op hoog vuur ca. 3 minuten. Voeg de ui en de groenten toe en bak ze ca. 3 minuten mee. Voeg de tomatenpuree toe en roer door de garnalen. Schenk de wijn erbij en laat deze verdampen tot er bijna niets van over is. Schenk de visbouillon en de kippenbouillon in de pan, doe de saffraan, tijm en laurier erbij en breng de soep tegen de kook aan. Laat de soep op zacht vuur ca. 45 minuten trekken. Neem de soep van het vuur. Schep de garnalenschillen en de groenten in delen in een keukenmachine en pureer met schalen en al groef. Schep het gepureerde mengsel in een fijne bolzeef, schenk de bouillon erbij en roer de soep er met een pollepel doorheen. De garnalenschalen blijven in de zeef hangen. Breng de bisque indien nodig op smaak met zout en peper. Vul de gootsteen met ijsblokjes en wat water en zet de zoel erin. Roer de soep af en toe, dan koelt de soep snel af. Schep de soep in een diepvriesbak, sluit goed af en vries in. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten