donderdag 17 oktober 2013

Speculaastaart met peer uit 30 jaar Allerhande

Soms weet je gewoon dat iets goed is. Je moet het maken. Het is het zoveelste recept uit de Allerhande 30 jaar, ik weet het. Jammer was alleen dat ik meerdere winkels af moest gaan voor amandelspijs. Hallo supermarkt, het wordt tijd dat ook jij inspeelt op seizoenen. Over de speculaaskruiden nog maar te zwijgen. Gelukkig heb ik daar zo mijn adresjes voor. Kortom ik heb hem gemaakt en hij zag er spectaculair uit en was geweldig!

Ingrediƫnten
4 kleine peren
1 eetlepel citroensap
150 gram boter, op kamertemperatuur
100 gram amandelspijs
4 eieren
100 gram bloem
1 eetlepel speculaaskruiden
100 gram speculaas, verkruimeld
5 eetlepel oranje marmelade

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden. Schil de peren en halveer ze in de lengte, laat het steeltje zitten. Verwijder de klokhuizen. Besprenkel het vruchtvlees met het citroensap. Klop in een kom de boter en amandelspijs tot een romige massa. Klop een voor een de eieren erdoor. Voeg al kloppend de bloem, speculaaskruiden en een mespunt zout toe. Klop alles tot een mooi beslag. Spatel de speculaas erdoor. Schep het beslag in een vorm. Leg de peren erin, om en om en met de bolle kant naar boven. Zet de vorm op een rooster in het midden van de oven en bak de taart in ca. 50 minuten. goudbruin en gaar. Haal na 40 minuten uit de oven en bestrijk de bovenkant met de marmelade. Zet de taart nog 10 minuten in de oven. Laat afkoelen in de vorm. 

1 opmerking: