dinsdag 13 november 2012

Lasagne met courgette en gehakt



Heerlijk was deze lasagne. Hij komt uit het boek Pasta & Lasagene van Aude de Galard en Leslie Gogios. Ik heb verse lasagne gebruikt en schijfjes vleestomaat toegevoegd. Makkelijk recept en een dag van tevoren te bereiden en dan hoeft hij alleen nog maar even de oven in. 

Ingredienten
Olijfolie
4 courgettes, plakjes
2 klontjes boter
2 sjalotten, gesnipperd
600 gram rundergehakt
200 ml tomatenpuree
1/2 theelepel tijm
1/2 theelepel cayennepeper
klein bosje bladpeterselie, fijngehakt
9 voorgekookte lasagnevellen
150 gram gruyere, geraspt

Bereiding
Verhit in een grote koekenpan met anitaanbaklaas een flinke scheut olijfolie. Voeg de courgette toe en breng op smaak met royaal peper en zout. Bak 12-13 mintuen onder regelmatig omscheppen. Voeg tijdens het bakken eventueel nog wat extra olijfolie toe. Verwarm de oven voor op 210 graden. laat een klontje boter smelten in een koekenpan. Voeg de sjalotjes toe en fruit ze 3 minuten. Voeg het rundergehakt toe en bak het 5 minuten mee, maar het gehakt met een vork rul. Doe de tomatenpuree in de koekenpan en voeg de tijm en cayennepeper toe. Breng op smaak met peper en zout. laat de saus in 8 minuten iets inkoken. Voeg aan het eind van de kooktijd de peterselie. toe Doe de lasagnevellen in een grote pan kokend, gezouten water. Voeg 1 eetlepel olijfolie toe. Doe de lasagnevellen in een grote pan kokend, gezouten water. Voeg 1 eetlepel olijfolie toe en kook de vellen ongeveer 5 minuten. Laat de lasagnevellen uitlekken en leg ze op een schone theedoek. Beboter een grote gratineerschaal en maak laagjes van achtereenvolgens een paar lasagnevellen, vlees, plakjes courette en een deel van de greaspte gruyere. Herhaal deze volgorde en eindig met een laagje courgette. Bestrooi de lasagne met de resterende gruyere en laat de lasagne in de oven in 25 tot 30 minuten gaar worden.

1 opmerking: