vrijdag 2 november 2012

Meringues met kaneel en pistache van Ottolenghi


Wat een heerlijke recepten staan er in de boeken van Ottolenghi. Deze moest ik natuurlijk een keer proberen. Best spannend suiker en eiwit in een schaal au bain marie verwarmen. Het ging goed en het eindresultaat is verbluffend. Ze waren knapperig van buiten en zacht stroperig aan de binnenkant. Dit moet je een keer proberen.

Ingredienten
200 gram scharreleiwitten (ca.7)
260 gram kristalsuiker
140 gram donkerbruine rietsuiker
1/2 theelepel kaneel
30 gram pistachenoten, gehakt

Bereiding
Verhit de oven tot 110 graden. Vul een middelgrote pan met water en breng het tegen de kook aan. Doe de eiwitten en beide soorten suiker in een kom die groot genoeg is om op de pan te zetten. Zet de kom op de pan en let op dat het water de kom niet raakt, laat hem 10 minuten staan en roer af en toe tot de inhoud vrij warm is (40 graden) en de suiker in de eiwitten is opgelost. Giet het mengsel in de kom van een keukenmachine en klop het met een garde op hoge snelheid. Klop de merengue gedurende 8 minuten tot de massa koud is. Het schuim moet stevig zijn, glanzen en zijn model behouden als u een portie met een lepel uit de kom schept. Strooi de kaneel over de merengue en meng hem met een spatel erdoorheen. Bekleed een bakplaat met pakpapier. Zorg voor 2 flinke keukenlepels en schep met een ervan een flinke dot merengue op. Schuif hem met de tweede lepel op de bakplaat (zorg voor voldoende tussenruimte, de meringues kunnen bij het bakken in formaat verdubbelen). Vorm met beide lepels de meringeus tot puntige bollen met het formaat van middelgrote appel en bestrooi ze met de gehakte pistachenoten. Schuif de bakplaat in de oven en laat ze 1 1/4 tot 2 uur drogen afhankelijk van uw oven en het formaat van het schuim. Steek om te controleren of ze klaar zijn een spies in het midden en controleer de onderkant. Ze moeten aan de onderkant droog en glad zijn en vanbinnen nog zacht. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. U kunt de meringues in een droge ruimte, maar niet in de koelkast, een paar dagen bewaren.

2 opmerkingen: