vrijdag 19 juli 2013

Pasta alla Norma van Jamie Oliver

Ik denk dat ik het al eens eerder gezegd heb, maar het Italie kookboek van Jamie Oliver is 1 van mijn favoriete kookboeken. In de Linda kwam ik dit Deze keer klassieke Siciliaans pastagerecht tegen uit het boek. Uiteindelijk had ik natuurlijk teveel gemaakt. Gewoon laten afkoelen en heerlijk als pastasalade tijdens de lunch.

Ingredienten
2 grote, stevige aubergines
olijfolie
4 tenen knoflook, gepeld en in dunne plakjes
Bos verse basilicum, steeltjes fijngehakt, blaadjes apart
1 eetelepel gedroogde oregano
1 theelepel witte wijn azijn
zout en peper
455 gram gedroogde spaghetti
150 Pecorino geraspt

Bereiding
Snijd de aubergines in de lengte in kwarten. Als ze van binnen zacht zijn en vol pitjes zitten, snijd dan de kern eruit en gooi die weg. Snijd de kwarten dan overdwars in stukjes ter grootte van een vinger. Zet een grote pan met antiaanbaklaag op het vuur en giet er een beetje olie in. Bak de aubergine in twee porties en doe er als het nodig is nog wat extra olie bij (maar de stukken aubergine moeten zeker niet te vet worden). Schud de pan zodat de stukken aubergine overal een vettig laagje krijgen en bestrooi ze met gedroogde oregano, de smaak van de aubergine wordt hierdoor echt heerlijk. Keer de stukken om met een tang en laat ze aan alle kanten goudbruin bakken. Schep de eerste lading als de klaar is op een bord en ga verder met de rest. Als alle aubergine gebakken is, kan de eerste lading er weer bij in de pan. Zet het vuur lager, giet wat olijfolie in de pan en doe er de knoflook en basilicumsteeltjes bij uit blik toe, die je van tevoren even kunt hakken of malen zodat de stukken tomaat niet te groot zijn. Laat het zaakje 10 tot 15 minuten pruttelen, proef het en breng het op smaak met peper en zout. Scheur de helft van de basilicumblaadjes in stukjes en roer ze door de saus. Doe de spaghetti in een pan gezouten kokend water en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de spaghetti waneer die al dente is uitlekken in een vergiet, houd een klein beetje van het kookvocht apart en doe de pasta weer terug in de pan. Doe er de saus en het apart gehouden kookvocht bij, zet de pan op het vuur en hussel alles goed door elkaar. Proef, voeg zo nodig zout en peper toe en verdeel het gerecht over de borden. Strooi de rest van basilicumblaadjes en de geraspte kaas op.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen