woensdag 20 juni 2012

Tiramisu


Serieus niet goed voor de lijn, maar wat is het lekker. Het is een van oorsprong Italiaans dessert. De naam betekent letterlijk trek mij omhoog, wat zoveel inhoudt als beur mij op of maak mij blij. Tiramisu werd dan ook vaak aan herstellende zieken gegeven, om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te brengen.


Ingredienten
250 ml slagroom
75 gram witte basterdsuiker
4 eierdooiers
500 gram mascarpone
5 eetlepels Amaretto
200 ml expressokoffie
250 gram lange vingers

Bereiding
In een kom de slagroom met 1 eetlepel suiker bijna stijfkloppen. In andere kom de dooiers met de rest van de suiker met mixer in 5 minuten tot een romige mengsel kloppen. Mascarpone in gedeelten door dooiers mengen. Slagroom luchtig door mascarponemengsel spatelen. In een ondiepe, langwerpige schaal de likeur door de espresso roeren. De helft van de lange vingers een voor een in de koffie dopen met de koffiekant naar boven in de schaal leggen. Helft van mascarponemengsel erover uitstrijken. Nogmaals zo'n laag maken. Tiramisu minstens 1 uur in de koelkast laten opstijven. Tiramisu kort voor het serveren uit de koelkast nemen en royaal bestrooien met cacaopoeder. Maak de tiramisu gerust een dag van tevoren, de smaak wordt er alleen maar beter van.  

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen