vrijdag 12 oktober 2012

Ketchup homemade van Yvette van Boven


Dit moest ik toch ook een keer zelf maken. Toen ik de ingrediƫnten las begreep ik niet hoe dit ooit naar ketchup zou gaan smaken. Maar zodra je de kruiden toevoegt komt de geur en de smaak van ketchup naar boven. Leuk om te een keer te maken en voorlopig heb ik genoeg ketchup op voorraad.

Ingredienten
2 1/2 kilo tomaten
1 rode paprika
2 middelgrote uien, fijngehakt
1 teen knoflook uit de pers
100 ml azijn
75 gram suiker
snuf zout
2 theelepels geraspte gember
2 theelepels paprikapoeder
2 theelepels nootmuskaat
1 mespuntje cayennepeper
1 eetlepel korianderzaad
1 kruidnagel
peper uit de molen


Bereiding
Was de tomaten en snijd ze in stukken. Was de paprika en snijd het vruchtvlees in stukken en verwijder de zaadjes. Doe de tomaat, paprika, ui en knoflook met een scheutje water in een pan en laat alles ongeveer 1 uur op een zacht vuurtje sudderen. Roer af en toe om aanbakken te voorkomen. Voeg als het nodig is een beetje water toe. Pureer de saus van het vuur af met een staafmixer glad. Zet hem terug op het vuur en voeg er de azijn, de suiker en alle specerijen bij. Laat de saus nog eens 1 1/2 uur zachtjes sudderen, of totdat hij voldoende is ingedikt. Proef hem op peper en zout. Giet de hete saus in steriele potten. Sluit de potten af met een passende deksel. draai ze op de kop tot ze zijn afgekoeld. De ketchup blijft zo wel een jaar goed. Een geopende pot moet u wel in de koelkast bewaren. 

7 opmerkingen:

  1. Ja leuk om dit soort dingen zelf te maken! Ziet er goed uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat grappig, ik ben ook net ketchup aan het maken! Het indikken wil nog niet echt lukken.

    Groet,
    Mrs Busy

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geduld en lekker door laten pruttelen. 't komt goed!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hmmm, ik lees dat jij het velletje van de tomaatjes hebt laten zitten. Ik heb alles door de passe vite gedraaid. Misschien ligt het daar aan. Geen last van stukjes vel in je ketchup?

    Groet,
    Mrs Busy

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Inderdaad de velletjes had ik eraan laten zitten. En ik had geen moeite met het indikken. Geen last van de velletjes gehad, goed gepureerd en het is een heerlijke ketchup!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het ziet er heerlijk uit en ik wil dit ook gaan maken! Op de foto is de fles ongeveer half vol, was dit ook de hoeveelheid die je had of nog meer? Dan weet ik een beetje hoeveel flessen ik moet halen om het in te bewaren ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hi Shanti, ik weet het niet meer precies, maar ik denk dat je rekening moet houden met ongeveer 2 liter. Het is een super recept. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen