zondag 10 maart 2013

Zoete filosigaren van Ottolenghi

Uit het nieuwe boek Jeruzalem van Ottolenghi. Het is een traditioneel Tunesisch-joodse snack. Ottolenghi stelde me weer niet teleur, echt heerlijk. Wel heel zoet, maar dat kan soms zo lekker zijn! 

Ingredienten
80 gram geschaafde amandelen
60 gram gedopte, ongezouten pistachenoten, plus wat extra, grof gehakt, om te garneren
80 gram vanillesuiker
1 middelgroot scharrelei, gesplitst in dooiers en witten, eiwit losgeklopt
1 eetlepel citroenrasp
Filodeeg, in 12 vierkanten van grofweg 18 x 18 cm
Arachideolie, om te bakken
180 ml honing
1 eetlepel water

Bereiding
Maak in een foodprocessor een fijne pasta van amandelen en pistachenoten. Doe de notenpasta in een koekenpan en voeg 4 eetlepels water en de suiker toe. Laat de suiker in 4 minuten op heel laag vuur oplossen. neem de pan van het vuur en roer de eidooier en de citroenrasp door de pasta. Leg een vel filodeeg op een schoon werkvlak. Strijk een dunne reep van 1 eetlepel notenmengsel langs de dichtstbijzijnde rand en laat links en rechts 2 cm vrij. Vouw beide lege randen over de vulling heen en rol het deeg met behulp van een beetje losgeklopt ei stevig aan. Maak op deze manier 12 sigaren. Giet een laagje van 2 cm olie in de koekenpan. Verhit hem goed en frituur de sigaren op halfhoog tot hoog vuur in 10 seconde per kant goudbruin. Leg de sigaren op een met keukenpapier beklede schaal en laat ze afkoelen. Breng intussen  in een pan de honing en 1 eetlepel water aan de kook. Dompel de sigaren als het honingmengsel graad en heet is een minuut in de siroop tot ze rondom bedekt zijn. Haal ze eruit en leg ze op een schaal. Bestrooi ze met gehakte pistachenoten en laat ze koud worden.


7 opmerkingen:

  1. Deze heb ik onlangs bij Caroline op haar blog gezien denk ik. Heb al zoveel kookboeken, daarom dat ik blij ben dat er af en toe eens een recept verschijnt uit het boek... Want ik heb ook nog zoveel uit te proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ze zien er heerlijk uit, maar ik heb ze nog niet gemaakt hoor (Anke). Je hebt ze ergens anders gezien. Ik ben vandaag wel bezig met de Chocolade krantz cakes uit Jeruzalem!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb net zijn boek Jeruzalem gekocht, weer heel iets anders dan de vorige boeken. Erg leuk, ik ben benieuwd naar de Chocolade Krantz ! In de Delicious van deze maand staat dit recept ook!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk recept, voor mij weer iets nieuws:)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Precies, op z'n tijd is zoiets zoets heel lekker! Ik houd er wel van :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk Simoon! Ik heb het ook op Motherbook gezet! X

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hmm dit ziet er lekker uit, een beetje als baklava. En laat ik nou gek zijn op baklava, ik ga dit zeker eens maken!

    BeantwoordenVerwijderen