vrijdag 23 augustus 2013

Artisjokken met vinaigrette uit Simple Pleasures van Annabel Langbein


Echt een "Simple Pleasure" uit het boek van Annabel. Niets is zo zomers als een artisjok op z'n Provenciaals. Dit is een echt een leuk voorgerecht. Want wat is er leuker dan een bloem op je bord en dan een voor een de blaadjes los trekken en er met je tanden het kleine beetje mals vruchtvlees af schrapen. Ik blijf nog even koken uit dit boek. Het ligt begin september in de winkel.

Ingrediënten
6 middelgrote artisjokken
2 eetlepels zout
Voor de dressing  
1 eetlepel zeer fijn gehakte sjalot
60 ml extra vierge olijfolie
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel wittewijnazijn
1 theelepel dijonmosterd
zout en peper

Bereiding
Snijd de steel van iedere artisjok af en verwijder de grofste bladeren aan de basis van de bloem. Doe de artisjokken in een grote pan genoeg water en met het zout onderwater. Kook ze tot ze heel zacht zijn en de blaadjes makkelijk loskomen (ongeveer 15-20 minuten, afhankelijk van de grootte). Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze 10 minuten uitlekken en afkoelen. Schud de ingrediënten voor de vinaigrette in een klein potje door elkaar. Leg de artisjokken op een serveerschaal en druk ze een beetje plat zodat de blaadjes als een bloem open gaan. Sprenkel er de helft van de dressing over en schenk de rest in een schaaltje om te dopen. Trek de blaadjes er een voor een af en schrap het kleine randjes zacht vruchtvlees er met je tanden af. Schraap als je in het midden kom het zogenaamde stro weg en eet de malse bodem ook op.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen