maandag 16 september 2013

Aardappeltaart uit "Alles moet op"

Aardappels over? Dan is dit een leuk recept. Je kunt het ook met gekookte aardappels maken of een kleine springvorm gebruiken, alleen even de baktijd verkorten. Je kunt natuurlijk ook tijm, knoflook of iets wat je lekker vindt toevoegen. Het is geen licht gerecht, dus eet er iets lichts bij zoals bijvoorbeeld een groene salade.

Ingrediƫnten
1,5 kilo aardappels
boter, om de taartvorm in te vetten
8 plakken bladerdeeg, ontdooid en uitgerold
500 ml creme fraiche
4 sjalotten, fijngesneden
zout 

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden. Schil de aardappels en snijd ze in heel dunne plakjes. Met een mandoline gaat dit het beste, maar met een kaasschaaf lukt het ook. Beboter de springvorm, rol 4 plakjes bladerdeeg uit tot een lap en bekleed daarmee de vorm. Laat het deeg iets over de rand hangen. Leg een dunne laag aardappels in de vorm, schep daarop wat room, fijngesneden sjalotten en een klein beetje zout. Herhaal dit 3 of 4 keer tot alles op is en eindig met een laagje room. Rol de overgebleven plakjes bladerdeeg uit voor een deksel en leg ze erop. Knijp de randen dicht en snijd het overtollige deeg weg, maak een gat in het midden, zo kan de damp ontsnappen. Zet de aardappeltaart een uur in de oven.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen