woensdag 19 september 2012

Jordanese gehaktballen

Garnalengehakt is een typisch Amsterdams-Jordanees recept. Eigenlijk gewoon een gehaktbal met Hollandse garnalen. Het was vroeger een luxe? Niet als je garnalenpelster was en de kapotte stukjes gebruikte. Of als je zelf garnalen ging vangen aan het strand in Zandvoort. In de oorlog werd honderd procent garnalen wel gebruikt om het afwezig vlees te vervangen.(uit Dedikkevandam van Johannes van Dam). Best lekker, maar de gehaktballen van de Librije blijven tot nu toe mijn favoriet. Op naar de volgende versie van een lekkere bal gehakt. 

Ingredienten
75 gram boter
1 sjalot, gesnipperd
2 sneetjes witbrood, zonder korst
50 ml halfvolle melk
100 gram Hollandse garnalen
400 gram half om half gehakt
1 ei, los geklopt
1 mespuntje nootmuskaat, vers geraspt
50 gram bloem

Bereiding
Verhit 25 gram boter in een koekenpan en fruit de sjalot 3 minuten. Neem uit de pan. Week ondertussen het brood in de melk. Knijp uit en meng in een kom met de sjalot, garnalen, het gehakt en ei. Voeg de nootmuskaat peper en royaal zout toe. Vorm met natte handen 8 ballen en rol ze door de bloem. Verhit 50 gram boter in dezelfde koekenpan en braad de gehaktballen op hoog vuur rondom aan. Zet het vuur laag en bak in 15 minuten gaar. Draai regelmatig.

3 opmerkingen:

  1. Soort van garnalenkroketjes, vermoed ik. Maar dan een beetje anders. Op de foto lijkt het trouwens toch echt vlees, kan dat?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klopt, het is een combinatie van 400 gram rundergehakt met 100 gram Hollandse garnalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lijkt me heerlijk! Ga het binnenkort proberen.
    Hartelijke groet,
    Agnes

    BeantwoordenVerwijderen