vrijdag 4 mei 2012

Jamie Oliver Lasagne



Het onderstaand recept vond ik hier Allerhande. Wat veel creme fraiche dacht ik toen ik het las. Het is ook geen licht recept. Het is makkelijk een dag van tevoren te maken, zodat je niet lang in de keuken staat als je vrienden te eten krijgt. En het is heerlijk!

Ingredienten
1 ons ontbijtspek
2 middelgrote uien
2 tenen knoflook
2 winterwortels
2 stengels bleekselderij
olijfolie
2 theelepels gedroogde oregano
500 gram rundergehakt
2 blikken tomatenblokjes
1 bakje verse basilicum
150 gram Parmezaanse kaas
250 gram lasagnevellen
500 ml creme fraiche
1 grote tomaat.

Bereiding
De bolognesesaus maken: Snijd het spek in kleine stukjes. Maak de uien, knoflook, wortels en bleekselderij schoon en hak alles fijn. Zet een grote braadpan op matig vuur. Doe 2 scheuten olijfolie, het spek en de oregano in de pan en bak het spek goudbruin. Doe de groenten in de pan, en laat die, terwijl je om de 30 seconden roert, 7 minuten meebakken tot ze zacht zijn en wat kleur hebben gekregen. Roer het gehakt en de tomaten uit blik erdoor. Giet een leeg blik met water bij het mengsel in de pan. Roer er een snuf zout en peper door. Pluk de basilicumblaadjes van de stelen en leg ze in de koelkast. Hak de steeltjes fijn en roer die door het mengsel in de pan. Breng het mengsel aan de kook. Zet het vuur laag en laat het 45 minuten met deksel op de pan zachtjes pruttelen terwijl je regelmatig roert. De saus afmaken: Verwarm de oven voor tot 190 graden. Rasp de Parmezaanse kaas en roer een kwart ervan door de saus. Snipper de grote basilicumblaadjes door de saus en bewaar de kleintjes voor later. Proef de saus en voeg zo nodig wat extra zout en peper toe. Breng een pan water met een scheutje olie aan de kook en blancheer de lasagnevellen 3-4 minuten om ze een beetje zacht te maken. Laat de vellen uitlekken in een vergiet en droog ze met keukenpaper. De lasagne maken: Schep een derde deel van de saus in een ovenvaste schaal. Leg er een laagje lasagnevellen op. Schep er een derde van de creme fraiche op, strijk de room glad en leg er een laag lasagnevellen op. Strooi er wat zout en peper op en vervolgens een kwart van de geraspte Parmezaanse kaas. Ga nu verder met een volgende laag saus. Herhaal de lagen nog twee keer en eindig met een laag creme fraiche en de rest van de Parmezaanse kaas. Leg er tot slot wat tomaat op. Strooi er de basilicumblaadjes over en besprenkel het geheel met olijfolie. Dek de schaal af met Aluminiumfolie en zet hem 20 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder het folie en zet de schaal nog 35 minuten in de oven.

3 opmerkingen:

  1. Dit ziet er heerlijk uit!
    Ik lees dat je een passie voor koken en voor fotografie hebt. Misschien vind je het leuk om mee te doen aan het Foodblogevent? (zie mijn blog).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Caroline,
    Leuk idee, moet er even over nadenken. Maar wie weet kom ik ook met een leuk gerecht.
    Groet,
    Simone

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit is zo'n lekkere lasagna! Ik maak hem vaak, echt een favoriet!

    BeantwoordenVerwijderen