dinsdag 29 mei 2012

Melanzane alla Parmigiana van Jamie Oliver


Wat is het toch een leuk boek Jamie's Italie. Het lezen alleen al doet het water in mijn mond lopen. Dit is een klassiek recept uit het noorden van Italie en is een fantastische manier om aubergines klaar te maken. Dit is er voor mij weer eentje voor op mijn favoriete lijstje. 

Ingredienten
3 grote aubergines
olijfolie
1 ui, gepeld en fijngehakt
1 teen knoflook, gepeld in dunne plakjes (ik gebruikte er 4)
1 grote theelepel gedroogde oregano
2 blikken gepelde tomatenblokjes
zout en peper
wijnazijn
flinke handvol verse basilicum
4 flinke handenvol verse basilicum
2 handenvol gedroogd broodkruim
beetje verse oregano (had ik niet, dus gedroogd)

Bereiding
Snijd de aubergines in plakken van 1 cm. Zet ze even opzij. Zet nu de grillpan op het vuur tot hij goed heet is. Doe ondertussen 2 of 3 flinke scheuten olijfolie in een grote pan op matig vuur. Doe de uitjes, knoflook en gedroogde oregano erin en bak ze 10 minuten tot de uitjes zacht zijn en de knoflook een beetje kleur heeft. Doe de tomatenblokjes erbij. Roer het mengsel goed door en laat het met de deksel op de pan 15 minuten zachtjes pruttelen. Rooster de plakken aubergine ondertussen tot ze aan beide kanten iets geblakerd zijn. Schep de plakken op een schaal. Breng de tomatensaus als die is ingekookt en lekker zoet is voorzichtig op smaak met een beetje peper en zout, een klein scheutje wijazijn en basilicum. Doe in een schaal een dun laagje tomatensaus, daarna dun laagje Parmezaan, gevolgd door een enkele laag aubergineplakken. Herhaal de laagjes tot alle ingredienten op zijn en eindig met een laagje saus met flink wat geraspte Parmezaanse kaas. Hussel het broodkruim met een beetje gehakte oregano en olijfolie en strooi dit mengsel op de Parmezaanse kaas. Zet de schaal een half uur in een voorverwarmde oven (190 graden), tot de bovenkant lekker krokant en goudbruin is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen