woensdag 29 mei 2013

Moussaka van Tana Ramsay

Tana Ramsay is de vrouw van Gordon Ramsay en moeder van 4 kinderen. In het boek "Tana Ramsay's familie keuken" legt ze uit hoe ze elke dag een gezonde en lekkere maaltijd op tafel zet. Leuke recepten die ook geschikt zijn voor kinderen. Dit is het eerste recept wat ik uit het boek heb gemaakt en het was heerlijk en je kunt hem goed invriezen. Prima recept zou ik zeggen.

Ingredienten
(voor 8 personen)
3 grote aubergines, in plakken van ca. 1 cm
2 eetlepels olijfolie
3 grote uien
4 teentjes knoflook uit de pers
1 theelepel kaneel
1 theelepel gedroogde majoraan
3 eetlepels tomatenpuree
150 gram mager spek, in blokjes
500 gram mager rundergehakt
400 ml rode wijn
300 ml kippenbouillon
peper en zout
2 eetlepels ver gehakt bladpeterselie
Voor de saus
450 ml volle melk
2 kleine uiten, fijngesnipperd
2 laurierbladeren
mespunt zout
1 theelepel Dijon mosterd
45 gram boter
3 eetlepels patentbloem
versgeraspte nootmuskaat
150 gram Parmezaanse kaas, geraspt

Bereiding
Bestrijk de plakken aubergine licht met olijfolie. Leg ze op een bakplaat en laat ze onder een hete grill aan weerszijden enigzins bruin kleuren. Zet ze apart. (ik heb ze op een grillplaat gebakken). Fruit in een grote koekenpan de uien en knoflook glazig in de olijfolie. Voeg de kaneel en majoraan toe, roer de tomatenpuree erdoor en roer alles tot een pasta. Doe de spek en het gehakt erbij. Maak het gehakt met een vork kleiner en bak het rul en bruin. Schep het mengsel in een zeef en laat overtollig vet eruit lopen. Doe het terug in de pan met de rode wijn en bouillon en breng alles op smaak met peper en zout. Laat het mengsel circa 45 minuten pruttelen. Verwarm de oven voor op 190 graden en maak de bechamelsaus. Doe hiervoor in een kleine pan de melk, uien, laurierbladeren, het zout en de mosterd. Doe de deksel op de pan en laat alles op middelhoog vuur 10 minuten trekken. Zeef de melk boven een kom en gooi de uien en laurierbladeren weg. Smelt de boter en roer de bloem erdoor. Schenk geleidelijk de gekruide melk erbij, terwijl je met een garde roert. Verhit alles tot vlak onder het kookpunt en laat de saus 3-4 minuten zachtjes doorkoken. Klop hem elke minut door. Roer de nootmuskaat en kaas door de bechamelsaus en verwarm hem al roerend tot de kaas is opgelost en de saus gebonden is. Houd de saus warm onder een deksel of een stuk aluminiumfolie. Meng de peterselie en wat extra peper door het gehaktmengsel. Leg de helft van de plakjes aubergine in een ovenschaal, schep het gehakt met een schuimspaan uit de pan en verdeel het over de aubergine. Rangschik de resterende plakjes aubergine erop en schenk de bechamelsaus erover. Zet de schaal 25-30 minuten in de oven, tot de bovenkant van de moussaka borrelt en bruin begint te worden. Serveer onmiddellijk of laat hem helemaal afkoelen en vries hem in.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen