dinsdag 8 mei 2012

Uit Plenty van Ottolenghi, tomaten gevuld met kruiden

  
 

Wat een leuk boek, Plenty van Ottolenghi. Het bewijs dat je zonder vlees of vis heerlijk kunt eten. Dit recept is de eerste die ik maakte uit het boek. Het is zeker niet het laatste recept. Ik kon alleen geen panko krijgen bij mijn supermarkt, dus heb ik zelf van oud wit brood broodkruim gemaakt. Het waren heerlijke smakelijke tomaatjes. Een aanrader. Het boek is hier te koop Plenty.

Ingredienten
4 middelgrote tomaten
1 grote ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt
12 gerimpelde zwarte olijven, ontpit en grofgehakt
2 eetlepels olijfolie
30 gram panko broodkruim (Japans parneermeel)
2 eetlepels fijngehakte oregano
3 eetlepels fijngesneden peterselie
1 eetlepel fijngesneden munt 
1 1/2 eetlepel fijngehakte kappertjes

Bereiding
Verhit de oven tot 160 graden. Snijd aan de bovenkant van elke tomaat 1 cm dik kapje af en gooi ze weg. Schep met een theelepel de kern en pitten uit de tomaten zodat er een leeg bakje overblijft. Bestrooi de binnenkant van de tomaten met zout en zet ze omgekeerd in een vergiet om een deel van het vocht eruit te krijgen. Doe intussen de ui, knoflook, olijven en 1 eetlepel olie in een koekenpan en smoor alles 5-6 minuten op laag vuur tot de ui gaar is. Neem de pan van het vuur en roer het broodkruim, de kruiden, kappertjes en een snuf peper door het uimengsel. Proef en doe er naar smaak nog wat zout bij. Dep de binnenkant van de tomaten met keukenpapier droog en vul ze met de kruidenvulling, druk hem rustig iets aan. Er moet een lichte bolling onstaan. Zet de tomaten in een ingevette ovenschaal en sprenkel de overgebleven olie erover. Bak ze 35-40 minuten in de oven tot de tomaten net gaar zijn. Dien ze heet of warm op.

3 opmerkingen:

  1. Leuk, deze heb ik nog niet gemaakt. Ik heb panko ook nog niet in de supermarkt gezien, maar het schijnt in Aziatische winkels te koop te zijn.
    Geweldig boek "Plenty" en "Het kookboek" ook. In sept. komt zijn derde boek uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De Jumbo verkoopt wel panko, in het schap met "exotische levensmiddelen". Maar toko's of Aziatische winkels hebben het zeker.
    Ha, ik zie dat je de volgerswidget hebt geactiveerd! Word ik Volger nr. 2 ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @ Caroline, Het is een aanrader, heel smakelijk bijgerecht. Het kookboek heb ik nog niet, maar wie weet in de toekomst
    @ Nell, Thanks, ik ben bij de Jumbo geweest, maar niet goed gekeken. Ga het de volgende keer gewoon vragen. P.s. leuk dat je meeleest !

    BeantwoordenVerwijderen