vrijdag 11 januari 2013

Gegrilde auberginesoep met citroen van Ottolenghi


Alweer een recept van Ottolenghi. Nog nooit een auberginesoep gegeten, laat staan gemaakt. Ottolenghi stelde me weer niet teleur. Wat maakt die man lekkere maaltijden. Deze soep is een aanrader. Gewoon een keer maken zou ik zeggen.

Ingredienten
3 grote aubergines
120 ml zonnebloemolie
1 liter groentebouillon
2 eetlepels citroensap
70 ml slagroom
10 basilicumblaadjes
zout en peper

Bereiding
U moet eerst 2 aubergines grillen om ze de rooksmaak te geven die voor deze soep nodig is. Als u een gasfornuis hebt, moet u het fornuis beschermen tegen vlekken. Bedek de ovenkant van het fornuis met aluminiumfolie, lage de aubergines direct op 2 niet te hoog brandende branders en keer ze regelmatig met een metalen tang tot het vruchtvlees gaar en de schil geblakerd en geschilferd is. Reken zo'n 15 minuten. Als u geen gasfornuis hebt, leg de aubergines circa 1 uur onder een hete grill en draai ze af en toe. Snijd de derde aubergine in blokjes van 2 cm. Zet een grote koekenpan op halfhoog vuur en doe de helft van de olie erin. Voeg als de olie heet is de helft van de blokjes aubergine toe en bak ze rondom goudbruin; schep ze om met een houtenlepel. Laat ze op een keukenpiet uitlegkken en bestrooi ze licht met zout.  Bak zo ook de rest van de blokjes in de overgebleven olie. Maak als de gegrilde aubergines sits zijn afgekoeld een flinke snee in de schil en schep het gare vruchtvlees eruit. Neem geen stukjes schil mee. Hak het vruchtvlees met een groot mes en doe het in een pan met de bouillon, het citroensap, 1 1/2 theelepel zout en 1 theelepel peper. Breng de soep aan de kook en laat hem 30 minuten zachtjes koken. Doe de gebakken blokjes aubergine erbij en laat de sop nog 5 minuten pruttelen. Proef en doe er naar smaak nog wat zout en peper bij. Roer vlak voor het opdienen de room door de spoel en schep jhem in verwarmde diepe borden. Scheur de basilicum blaadjes en strooi ze over de soep

2 opmerkingen: