donderdag 2 augustus 2012

Mosselen


Mosselen eten is gezellig. Ze kunnen gekookt, rauw, gefrituurd of gebakken gegeten worden. Vroeger werden mosselen eigenlijk alleen verkocht in de maanden met een R (September tot April). Tegenwoordig zijn mosselen het hele jaar verkrijgbaar. De kunst van het perfect mosselen koken is de korte kooktijd. Er zijn recepten die opgeven dat mosselen 5,7,10 minuten gekookt moeten worden. Dit is echt te lang. Ze veranderen door te lang koken van een delicatesse in kleine gummi balletjes. Hoe weet je of ze goed zijn: Spoel de mosselen een paar keer in een bak met steeds schoon, koud water tot er geen zand meer vanaf komt en doe de mosselen daarna in een bak met ruim koud water. Borstel de mosselen 1 voor 1 af en trek zo nodig de baarden van de mosselen af. Belangrijk: Alle mosselen met gesloten schelpen en normaal gewicht zijn goed. Ongewoon zware mosselen (met gesloten schelp), weggooien. Dit zijn zandmosselen of slikmosselen, ze zitten vol met zand. Tik een paar keer met de bolle kant van een lepel op de mosselen die open zijn, als de schelp dan niet sluit, is de mossel dood en die moet je weggooien. Ook alle kapotte mosselen meteen weggooien. 

Ingredienten
2 kilo verse mosselen
1 kleine ui
1/2 winterwortel
6 takjes selderij
2 laurier blaadjes
2 takjes tijm
Peper 
Witte wijn

Bereiding
Snijd de ui en wortel in grove stukken, laat de selderij heel. Doe een halve centimeter water of witte wijn met de ui, wortel, tijm, selderij en laurierbladeren in een grote pan. Breng de inhoud van de pan aan de kook, doe de deksel erop en laat de groentebouillon 5 minuten zachtjes koken. Doe de mosselen bij de hete groentebouillon in de pan, maar vul de pan niet verder dan tot een derde. Zet de pan met gesloten deksel op zo'n hoog mogelijk vuur, blijf er bij en wacht (ca. 3 tot 5 minuten) tot de inhoud van de pan kookt. Laat de pan dicht. Zodra hij kookt, de pan van het vuur halen en omschudden. Zet de pan even kort terug. Open de pan en controleer of alle schelpen open zijn, Zo ja, zijn de mosselen klaar. Zo niet, nog even kort verder koken tot alle schelpen open zijn. Server de warme mosselen in de schelp in een diep bord met een schep van het gezeefde kookvocht. Geef er stokbrood bij om in het vocht te dopen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen